Focus op allergieën

Wat is een allergie?

Een allergie is een reactie van het immuunsysteem op een stof die normaal gezien onschadelijk is. Men weet nog steeds niet waarom sommige mensen allergische reacties vertonen en andere niet, noch waarom bepaalde stoffen bijzonder allergeen zijn. Bij de gekende allergenen vinden we onder meer pollen, mijten, bepaalde voedingsmiddelen zoals pindanoten of eieren, en bepaalde geneesmiddelen.

kapper product allergisch

Bij cosmeticaproducten kunnen verschillende stoffen allergische reacties uitlokken, onder meer parfums, bewaarmiddelen, vulstoffen, haarkleurmiddelen.

Een allergeen kan allergische reacties veroorzaken bij inademing of door contact met de huid. Allergieën kunnen zich uiten door verschillende soorten reacties, zoals jeuk, rode vlekken, oedeem of zwellingen, een lopende neus of ademhalingsproblemen. Deze reacties treden onmiddellijk op of pas na enkele uren of dagen. Doorgaans treden allergische reacties niet op bij een eerste contact met het allergeen, maar pas na een of meerdere blootstellingen. Bij sommige mensen kan er plots een allergische reactie optreden voor een stof terwijl zij al jarenlang probleemloos met deze stof in contact komen.

Cosmeticaproducten kunnen verschillende soorten allergische reacties veroorzaken door contact met de huid:

  • Reacties die enkele uren of dagen na contact met de stof opduiken: Een ontstekingsreactie van de huid doet zich over het algemeen voor een à twee dagen na het contact. Dit kan gepaard gaan met rode vlekken, jeuk, zwellingen of blaasjes (met vocht gevulde blaasjes). Dit doet zich eerst voor op de plek waar de huid in contact kwam met het allergeen en kan zich daarna verder uitbreiden tot andere delen van het lichaam.

  • Onmiddellijke reacties, zoals netelroos dat gekenmerkt wordt door rode vlekken, jeuk, zwellingen of de meer ernstige anafylactische reacties die gepaard gaan met cardiovasculaire of ademhalingsproblemen die levensbedreigend kunnen zijn.

 

Hoe kan men een allergische reactie voorkomen?

Factoren die een contactallergie in de hand kunnen werken zijn een beschadigde of geïrriteerde huid, de concentratie van het allergeen, de frequentie en de duur van de blootstelling.

Om allergische reacties te voorkomen, moet elk contact met het allergeen worden vermeden.
Tests bij een dermatoloog kunnen bepalen voor welke stof(fen) iemand allergisch is.

 

De juiste reflex

  • Wanneer u overgevoelig of allergisch bent voor een bepaald ingrediënt, raadpleeg dan voor gebruik altijd de ingrediëntlijst van de producten waar u mee werkt. Praat met uw klanten om te weten of ze al eerder allergische reacties hebben gehad.
  • Breng nooit cosmetische producten aan op een beschadigde huid. Om u te beschermen, zorg voor een goede verzorging en bescherming van de handen. Draag handschoenen. Om uw klanten te beschermen, controleer hun hoofdhuid op eventuele wondjes.